Французький авангард з українським корінням у роботах Соні Делоне

Першопроходиця авангардного абстракціонізму Соня Делоне, народжена в Одесі, на жаль, ще дуже мало знана в Україні, адже майже все своє життя вона прожила у Франції, де її творчість знають і цінують. 1964 року Соня стала першою жінкою-художницею, яка удостоїлась своєї власної виставки у Луврі.

В Україні художниця прожила всього 5 чи 7 років, проте дитячі спогади про український колорит, безумовно, стали основою її подальшого професійного формування. Справжнє ім’я мисткині – Сара Штерн. Щодо її дати та місця народження, то вони довго були невідомими, проте в одному з джерел вказується, що художниця народилася 1 листопада 1885 року в Одесі. Коли ж Сарі виповнилося 20 років, вона їде у Париж, аби зануритися у творче життя тодішньої мистецької столиці Європи. І тоді вона бере собі псевдонім Соня Терк і примикає до руху кубістів. Вже в 1910 році Соня виходить заміж за відомого художника Робера Делоне, який поділяє її авангардні ідеї. Одним із перших визначних робіт Соні стало полотно “Оголена Жовта”, що показує сміливий та колоритний почерк мисткині.

Та в історію художнього авангарду Соня Делоне увійшла більше як видатна майстриня декоративного мистецького напряму ар-деко.

З 1911 року Художниця почала шити собі вигадливі клаптикові сукні, в яких з’являлася на богемних балах, і займатися експериментами з тканинним колажем, багато в чому випередивши подібні пошуки Пабло Пікассо та Жоржа Брака.Її тканинні візерунки та дизайнерські сукні швидко набули популярності і в Європі, і в Штатах.Згодом її творчість надихала навіть творчість модних лейблів Yves Saint Laurent чи Misson.

Соня Делоне зізнавалась, що її любов до яскравих кольорів корениться у спогадах з дитинства, зокрема з образів українського сільського весілля. В одному з ескізів Соні неможливо не впізнати традиційний жіночий стрій.

27.04.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *