Виставка «ВІДВАЖНІ: наші Герої»стартує у столиці

З 18 січня по 28 лютого 2017 року Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, Український інститут національної пам’яті, Український Дім і ТЦ «Globus» презентують на головній площі країни – Майдані Незалежності, у галерейно-виставковому просторі ТЦ «Globus» мультимедійний виставковий проект «ВІДВАЖНІ: наші Герої», присвячений 100-літтю Української Революції.

Українська революція від 1917 до 1921 року пережила різні форми національної державності: УНР, Українська держава, ЗУНР. Незалежність тоді втримати не вдалося, передусім через незгуртованість політичної еліти. Однак, саме тоді започатковано процес формування модерної політичної нації та відроджено традицію української державності.

Проект покликаний актуалізувати образи борців за свободу України, зокрема через показ революційного вбрання і атрибутики різних поколінь українців ХХ – ХХІ століть як демонстрації тяглості ідеалів і прагнень нації до незалежності, як вшанування пам’яті полеглих героїв.

Зусиллями низки партнерів здійснено реконструкцію вбрання, втілено на сцені у динамічному показі та відзнято різні типажі борців за свободу доби Української Революції, Холодного Яру, Української Повстанської Армії, Революції на Граніті, Помаранчевої Революції, Революції Гідності.

Що поєднує усі ці події? Право українців на самовизначення, бажання відстояти власну честь та гідність, досягти суспільної рівності у правах. Саме ці риси є яскравими ціннісними характеристиками наших відважних героїв – борців за власну свободу та незалежність України.

«Сьогодні, в умовах війни на Сході України, маємо частіше згадувати доленосні події, які стали символом боротьби за свободу та гідність. Майдан перестав бути назвою місцевості – це символ Свободи. Саме тому, Революцію Гідності, протестний рух 2004 року можна вважати продовженням не лише Революції на граніті 1991 року, а й Української революції 1917 – 1921 років, визвольних змагань часів Першої та Другої світових війн, а також повоєння. І не випадково виставка «Відважні…» розгорнулася на головній площі країни, в епіцентрі сакрального простору Пам’яті та Свободи, поблизу місця де має постати Меморіал Героям Небесної Сотні та Музей Революції Гідності», – вважає Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного Музею революції Гідності.

 

21.01.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *