Виставка "Рушник: Реінкарнація" розкриє таємниці українського орнаменту

У Чернівецькому обласному художньому музеї відкрилася виставка під назвою «Рушник: Реінкарнація». На цій виставці представлено новий напрямок українського синкретичного мистецтва – Рушарт. В експозицію увійшли 54 роботи – фрагменти старовинних, вишитих на домотканому полотні сакральних рушників, представлених у сучасному дизайнерському оформленні. Кожен фрагмент рушника містить авторську вишивку від давніх майстринь, в якій через символи закодовані посилання до вищих сил та нащадків. Мовою рушників українські дівчата та жінки висловлювали власні сподівання та мрії.



Кожен Рушарт, представлений на виставці, має індивідуальний опис-паспорт з тлумаченням та розшифруванням знаків та символів орнаменту. І належить до тієї чи іншої колекції: «Дерево роду, «Україна в війні» «Червоне та чорне» «Птахи» «Геометрія «Дорога життя» «Літня Ніч». Майстерня Руш Арт надає друге життя цим рушникам, а разом з ними – повертає нам частинку давньої української духовності. Одним із важливих суспільних питань, які порушує проект – є відновлення історичної пам’яті через вміння читати символи й знаки, зашифровані в українських старовинних рушниках.

Рушарти – це унікальний і вдалий спосіб не тільки збереження раритетних декоративних виробів, але і презентація України в сучасному світі. Захід відкритий до 20 квітня 2018 року.

13.04.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *