Виставка Емми Зайцевої "розкриє" таємниці театрального життя

У культурно-історичному центрі «Совине гніздо» в Ужгороді відкрилася виставка робіт театральної художниці, заслуженого діяча мистецтв України Емми Зайцевої. Експозиція переносить глядача у театр: макети декорацій, костюми й ескізи – все це пропонує увазі відвідувачів майстриня. Виставка приурочена до Дня народження мисткині, який вона святкувала саме 2 червня.


Виставка «Ескізи життя» – це своєрідний звіт 20-річної роботи Емми Зайцевої в облмуздрамтеатрі імені братів Шерегіїв. «Представлена експозиція складається із макетів до вистав та театральних костюмів і ескізів до них, – розповідає художниця. – Усі ці вистави давали у нашому театрі з 1998 року й до нині, тож це такий собі звіт моєї роботи».

Загалом глядачу пропонують оглянути макети декорацій і костюми до близько 15 вистав, як-от: «Орфей та Еврідіка», «Назар Стодоля», «Вуйцьо з крилами», «Сватання на Гончарівці», «Крок від любові» тощо. Як неодноразово підмічали її колеги, Емма Зайцева любить використовувати м’які декорації – тюлі, драпування тощо. «Над кожною роботою працюю, як востаннє», – зізнається художниця.

Процес створення антуражу для вистави довготривалий: спочатку, зі слів художниці, вона спілкується з режисером, аби зрозуміти його бачення й бажання, тоді береться за прочитання п’єси.

Пропускаю її через себе, формулюю власний погляд та втілюю переживання у декораціях, – розповідає майстриня. – Якщо режисер мені довіриться, готова вести його за собою – тоді результат часто перевершує сподівання». З десятків ескізів та макета декорацій цілий цех працівників створює атмосферу вистави. Над розробкою кожного ескізу працювати доводиться довго, аж допоки на папері не з’явиться саме те, що задовольнить уяву художниці. Оглянути виставку можна до 6 червня 2018 року.

05.06.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *