Виставка "Дерево життя" відкрилась у Хмельницькому

По-справжньому щедрим видався вечір 13 січня у Хмельницькому обласному художньому музеї: відбулося відкриття чергової персональної виставки заслуженого художника України Олександра Гуменчука «Дерево Життя». Привітатимитця завітало багато друзів, колег, студентів та поціновувачів його мистецтва. З музичним поздоровленням виступив молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці».

 Не зважаючи на те, що народився майбутній митець в далекому Приморському краї, а студентські роки провів у Прибалтиці, все ж найпліднішою на творчі здобутки виявилася для нього Подільська земля, звідки проростає коріння роду Гуменчуків. Саме тут почав вчитися розуміти свої пракоди, вивчати стародавню народну символіку. Саме тут сформувалась його авторська техніка – синтез рельєфу, кольору та колажу, в якій окремі символи та знаки набувають особливо глибокого змісту.

Митець представив на розсуд глядачів свою інтерпретацію образів та споминів, пов’язаних з віковими світоглядними традиціями українського народу, що міцно переплелися з іншими культурами та релігіями. Назва виставки не є випадковою, адже цей могутній символ, або, як його ще називають, Світове Дерево існувало майже у всіх давніх культурах і досі живе у свідомості багатьох народів світу. Воно символізує саму структуру Всесвіту, зв’язок віків, родин та поколінь.

Звертаючись у своїх роботах до автентики та національної ідентичності, художник не забуває і про вірування та культуру наших предків.

Проте не лише минулим живе Олександр Гуменчук. Шукає натхнення у всьому, що його оточує. Особливо надихається мінливою красою природи, виражаючи свою філософську заглибленість у закодованих творах. А ще, не перестає повторювати, що картини – це діалог художника і глядача, за яким завжди останнє слово.

Тож, хочеться побажати митцю, напередодні ювілею, який Олександр Іванович буде відзначати 20 січня, аби «посаджене» в стінах музею «Дерево Життя» завжди квітло і приносило добрі плоди.

18.01.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *