Відомому українському театральному сценографу Михайлу Френкелю присвятили виставку у столиці

17 листопада  відкрилася  виставка "СЦЕНОГРАФІЯ МИХАЙЛА ФРЕНКЕЛЯ", присвячена 80-річчю від дня народження всесвітньо відомого театрального художника. 

Ім'я М. Френкеля стоїть поряд з видатними українськими сценографами ХХ ст. Д. Лідером,  Д. Боровським, творчість яких оцінюється як явище світового значення. В українському театрі зокрема вона сприяла взаєморозумінню, гармонізації творчої взаємодії художника і режисера.

Художник створив оформлення понад 200 вистав в різних містах і країнах світу: Україні, Німеччині, Латвії, Швеції, Росії, США.

З 1995 року (до 2016) жив і працював у США, викладав в університетах у Лос-Анджелесі  та Мілуокі.

френкель2

 

На виставці представлені експонати з колекції МТМК України та надані Київським академічним театром юного глядача на Липках: макети, ескізи декорацій та костюмів до оформлених М. Френкелем вистав, серед яких: "Вишневий сад" А.Чехова, "Лис Микита" І.Франка, "Лісова пісня" Л.Українки, а також численні фото різних періодів життя  художника, афіші та програми. Основу експозиції складають саме макети. Вони виготовлені сценографом власноруч і найбільш цілісно та наочно  демонструють створений ним оригінальний сценічний простір вистав.

френкель1

Як висловився  в інтерв'ю 2000 року сам художник: “Без цікавого сценографічного вирішення не буває цікавої вистави”. Очевидно, такому творчому кредо підпорядковані його твори,  що, крім того, як зазначила на відкритті виставки відомий театрознавець і експозиціонер К.Пітоєва-Лідер, володіють особливою властивістю - змушують задуматися.

Виставка експонуватиметься до кінця 2017 р.  в МТМК України:

вул. Лаврська, 9, корп. 26.

френкель

23.11.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *