В Ужгороді досліджують магію Карпат на полотнах Івана Ілька

В арт-центрі “Галерея ІЛЬКО” відкрилася персональна ретроспективна виставка робіт Івана Ілька під назвою “Світку ти мій, Верховино”, присвячена 80-річчю художника. В експозиції представлені роботи, які об’єднані темою «Етнос Карпат» і охоплюють більш ніж піввіковий період творчої діяльності митця.



«Світ Карпат – це світ, де між гірськими хребтами впродовж століть тулилися людські поселення, і люди поступово обживали гори й долини, давали їм імена і перевтілювали їх своєю діяльністю. Це світ, де ритм щоденної селянської праці неначе перепиняти плин часу і його вистачало на творення краси – тесаної, різьбленої у дереві, тканої, вишиваної на полотні, співаної, виграванної у мелодіях і співанках. Це простір, що довго був закритий від великого світу, і зберігся узгоджений із природою, порівну засіяний добром і бідою, і назавжди магнетично притягальний для всіх, хто з нього вийшов», - впевнено казав художник. 




Мистецтвознавці відзначають, що заслужений художник України Іван Ілько не тільки закоханий у свій рідний край – він генетично пов’язаний із ним та з закарпатською живописною традицією. Він виходець із народного сільського життя і, так би мовити, виходець із традиції любовно й колористично переконливо створювати на полотнах живописну легенду Карпат. Його синівські чи патріотичні почуття – логічні й природні, йому нічого не потрібно доводити, любов говорить сама за себе, і так само органічно промовляє із полотен художника високий мистецький хист. Триватиме виставка «Світку ти мій, Верховино» до 15 квітня 2018 року.

16.03.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *