У музеї Тустані відкрилась виставка про дивовижну фортецю посеред Карпат

В неділю, 18 червня, відбулося відкриття нової виставки Музею Тустані в с. Урич, Сколівського р-н., Львівської області.

Майже півтисячі відвідувачів змогли першими побачити презентовану Музеєм виставку у день відкриття.

Звідки взялася фортеця посеред карпатських лісів? Хто і як збудував могутню твердиню на скелях? Кого і від кого обороняла фортеця? Як виглядали її воїни? Відповіді на ці питанні дає нова виставка Музею.

Мета виставки максимально доступно і повно донести відвідувачам знання Заповідника про середньовічну наскельну фортецю Тустань. Артефактів в експозиційній кімнаті не стало більше - змінено акценти, ширше розкрито їхнє значення. Кожен предмет в новій виставці розповідає унікальну історію.

Тут вперше експонуються оригінали та копії найцікавіших знахідок та документів. Зросла кількість мультимедійних засобів та макетів, які допомагають осмислити життя фортеці, її вигляд, масштаби та функції.

У виставці представлені реконструкції готичних кахлів XVI ст., фрагменти яких знайдені в Тустані під час розкопок. До цих копій можна доторкнутися. Представлені також два нові інтерактивні макети. Один з них демонструє спосіб вкладання дерева в пази при наскельному будівництві, інший – принцип дії талуса (спосіб оборони середньовічних замків).

Окрім археологічних знахідок експонатами виставки слугують експедиційні предмети часів досліджень фортеці під проводом Михайла Рожка.

Нову виставку керівництво заповідника називає однак тимчасовою. За словами директора Андрія Котлярчука, будівля музею належить релігійній громаді с.Урич, а його експозиційна площа є надто малою для повної презентації історії пам’ятки. У планах Заповідника – будівництво власного приміщення музею. «Стрімке зростання відвідуваності та інші виклики часу спонукали нас до невідкладних рішень по зміні експозиції. Наш відвідувач повинен бачити сучасний музейний продукт вже сьогодні» - каже Андрій Котлярчук.

До творення виставки було залучено команду спеціалістів різних галузей. Координатором виставки стала завідувач відділу прикладної музеології ДПМ НАН України, керівник проекту «Динамічний музей» - Наталія Дзюбенко; кураторами – історик, старший науковий співробітник заповідника «Тустань» - Роман Стрехалюк; засновник заповідника та фестивалю «Ту Стань!» – Василь Рожко; директор заповідника– Андрій Котлярчук. Тексти писала критик і журналіст – Євгенія Нестерович. Візуальний стиль та дизайн розробляв архітектор, засновник «Проектної Майстерні Бєляєвих» – Андрій Бєляєв.

​Оновлення експозиції присвятили 20-річчю відкриття Музею історії Тустані в с.Урич.

26.06.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *