У Києві відкривається масштабна рідкісна виставка старовинних ікон, яка охоплює п’ять століть

З 18 жовтня по 2 листопада 2019 року у виставковому залі аукціонного дому ЗОЛОТОЕ СЕЧЕНИЕ / пройде виставка-продаж «Утамуй моя печалі».

В експозиції виставки близько 60-ти колекційних православних ікон XVI — XX століть, написані в різних регіонах і іконописних центрах Росії.

Роботи походять з приватних зібрань, деякі з них вже були представлені на інших виставках, опубліковані в альбомах і каталогах. Настільки масштабна виставка ікон, що охоплює п’ять століть іконописання, і практично всі регіони та іконописні центри — досить рідкісне явище в культурному житті України. За останні 20 років це 5-а за рахунком виставка такого масштабу, що проводиться в м.Києві.

XVI століття представлене іконами Миколи Чудотворця і Богоматері Володимирської. Обидві ікони у вигляді врізки, виконаних в ХІХ-му столітті. Чудовими зразками представлений в експозиції XVІІ-е століття. Це ікони, написані в Костромській губернії, «Різдво Христове» і «Ілля Пророк в пустелі». Незважаючи на поважний вік, ці ікони пізнього середньовіччя знаходяться в хорошому стані і представляють колекційну цінність.

XVІІІ-е століття представлене іконами, виконаними в іконописних майстернях Центральної Росії, Гірничозаводського Уралу, Російської Півночі.

Найбільш широко представлене в колекції ХІХ-е століття. Найяскравіші зразки — це рідкісна за сюжетом ікона «Господь Вседержитель з поклонінням жертві, євангелістами і обраними святими», ймовірно виконана палехським майстром В. І. Хохловим, «Різдво Христове» поморських писем, «Вхід Господній в Єрусалим» з Ярославля, «Обрані святі великомучениці» з Твері.

Окрасою експозиції є монументальний образ московських писем «Спас в силах», надзвичайно рідкісний образ, який особливо цінується колекціонерами.

Є в експозиції і образи з Мстьори, Сизрані, Петербургу, Поволжя, Південно-Західної Росії.

До виставки випущений каталог з докладним описом всіх експонованих ікон. Всі представлені ікони можна придбати в колекцію або для духовних потреб під час експозиції.

Графік роботи виставки:

18 жовтня — 2 листопада 2019 року. Понеділок-субота 11:00 — 19:00. Неділя – вихідний. Вхід вільний. Адреса: Київ, вул. Леоніда Первомайського, 4

20.10.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *