У Києві стартує міжнародний скульптурний симпозіум

З 12 вересня до 12 жовтня 2018 року в Києві триватиме Київський міжнародний скульптурний симпозіум, присвячений пам'яті законодавця світової авангардної скульптури Олександра Архипенка.

 

Київський міжнародний скульптурний симпозіум пройде через 30 років після першого в Україні Всесоюзного симпозіуму скульптури 1988 року, присвяченого 1000-річчю Хрещення Київської Русі. Саме завдяки цій події в Києві з'явився перший парк сучасної скульптури, збережені елементи якого можна побачити сьогодні на Володимирській гірці. Місце прописки симпозіуму залишилося незмінним: як і 30 років тому – пленер пройде на території Національного комплексу «Експоцентр України». Знаковою для того часу стала свобода вираження смислів без ідеологічних вказівок згори, яку отримав багатонаціональний колектив скульпторів під час пленеру. Поняття «спорідненості людських культур» закладено і в концепції нинішнього симпозіуму, присвяченого пам'яті видатного українця Олександра Архипенка, законодавця світової авангардної скульптури.

Авангард як світовий феномен, визначив подальший розвиток мистецтва, сформував нові принципи трактування форми й змісту. Це міжнародна художня мова різних національних культур, серед яких український голос є одним із найгучніших. Радянський режим виключив авангард з культурного коду українців, як і багато інших імен, які зробили Україну повноцінним суб'єктом у світовому культурному процесі. Серед них і ім'я Олександра Архипенка, унікальна творчість якого гідна зайняти одне з перших місць в історії кубізму в скульптурі.

 

Тож не дивно, що музою й головним символом цьогорічного скульптурного пленеру стала витончена «Блакитна танцівниця» Архипенка, що знаходиться в колекції відомого українського мецената й засновника симпозіуму Андрія Адамовського.

 

«Проведення скульптурного симпозіуму – це позачасова подія. Скульптори створюють в камені образи, стають документалістами свого часу, передаючи смисли, що залишаються жити століттями. Для мене як для патріота й людини, чиєю пристрастю багато років тому стало мистецтво, важливо повернути авангард, Архипенка та багато інших імен в культурне поле України, створити умови для появи нових художників, чия творчість стане ще одним витком в українському ментальному коді. Тому, більшість учасників – це українські скульптори. Я вірю – країна, що народила Архипенка, здатна дати світові ще більше», – Андрій Адамовський, меценат, засновник Adamovskiy Foudation.

 

Учасниками симпозіуму стануть 6 скульпторів з України, Канади, Німеччини, Іспанії: Владислав Волосенко, Амансіо Гонзалез, Петро Гронський, Джо Клей, Володимир Кочмар, Василь Татарський. За плечима в кожного – десятки міжнародних симпозіумів та виставок. Рівно місяць вони будуть жити й працювати на території арт-резиденції 13-го павільйону ВДНГ, публічно створюючи з каменю скульптури.

 

«Сучасна творчість, експериментуючи з формотворними й смисловими структурами, не повинна втрачати контакт з цілісним досвідом усієї історії культури й авангарду, як однієї з найяскравіших сторінок української культури в тому числі. Тому, проведення симпозіумів є важливою складовою розвитку культурного шару суспільства. Навіть виїжджаючи на подібні заходи в інші країни, художники створюють роботи, які є рефлексіями й на те, що їх оточує в момент роботи, набуваючи етнічний характер», – Дарина Мо Мот, кураторка проекту.

 

Довідкова інформація:

Арт-резиденція 13 павільйону ВДНГ:

Проспект Академіка Глушка 1П13

Вт-Нд, 11: 00-18: 00, Пн. – вихідний 

Вхід вільний

10.09.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *