Роботи українського художника Олександра Литвинова представили у Львові

У галереї образотворчого мистецтва Лубенського краєзнавчого музею відкрилася виставка живопису Олександра Литвинова, присвячена 50-річчю від дня народження художника, який відійшов у вічність, та залишив по собі вічне, невмируще мистецтво.

Народився Олександр Аркадійович Литвинов 18 травня 1967 року в місті Лубнах. Закінчив Лубенську середню школу № 1. Одним з його улюблених уроків було малювання. Ще більше приваблювало навчання у художній школі, де хлопчики й дівчатка долучались до високого мистецтва завдяки мудрим учителям Василю Семенюті, Анатолію Харчуку, Миколі Корабльову, Тамарі Мошніковій.

А ще надзвичайно важливу роль у захопленні малярством відіграло те, що батько Олександра – Аркадій Петрович Литвинов був і талановитим художником, і прекрасним педагогом. Він мав 53 роки педагогічного стажу – викладав малювання і креслення в лубенській школі №8, чимало його учнів пов’язали свої професії з художньою творчістю. Обрав мистецьку стежину і старший брат Олександра – Олег Аркадійович Литвинов, член Національної спілки художників України, нині живе в Одесі.

Ще під час навчання у школі Олександр почав займатись художнім оформленням книг, зокрема, дитячої літератури. Свій перший творчий гонорар отримав у десятому класі від видавництва "Веселка" за оформлення книги Анатолія Рибакова "Канікули Кроша". Пізніше було навчання в Одеському театрально-художньому училищі за спеціальністю "Художнє оформлення лялькових вистав та художньо-бутафорське мистецтво".

Навчання в училищі та захоплення з дитячих років історичною та біблейською літературою у значній мірі вплинули на творчу манеру художника. Він працює у стилі так званого фігуративного мистецтва, де головним є зображення людського тіла.



Також на формування особливості творчого стилю митця вплинула і його співпраця з книжковими видавництвами. Крім видавництва дитячої літератури "Веселка", були ще й "Дніпро" в Києві та "Маяк" в Одесі. Всього художником було оформлено більше тридцяти книжок.

На картинах Олександра Литвинова оживають історичні та біблійні сюжети, часто з великою кількістю персонажів, композиційно вибудувані за законами жанру. Серед найбільш значимих і улюблених художником робіт – "Апофеоз Цезаря", "Саломеї підносять голову Іоанна Хрестителя", "Георгій Побєдоносець", "Танок Саломеї", "Полонення Самсона". Серед його творчого надбання є чимало картин з сюжетами на українську та місцеву тематику – "Козацьке весілля", "Гуляння козаків біля Мгарського монастиря".

Всього у творчому доробку Олександра Литвинова близько тисячі робіт. Його твори експонувались на художніх виставках в Одесі, там він брав участь і в художніх аукціонах. У 1992 році через хворобу повертається на Полтавщину, до рідного міста, де був постійним учасником виставок робіт Лубенських художників у галереї образотворчого мистецтва Лубенського краєзнавчого музею. Тут неодноразово влаштовувались і його персональні виставки. Учасник VІІ Всеукраїнської виставки "Лубенська художня весна – 2015". Художні полотна митця знаходяться в приватних зібраннях у Німеччині, Англії, Польщі, Росії, Франції, Швейцарії, США, Канаді.



У своїх картинах художник прагнув передати світові події та світлі ідеї, ретельно відшукуючи у глибоких пластах історичного минулого. Девізом його творчості були слова філософа Канта: "Заковане життя – вільне мистецтво". Всупереч тяжкій хворобі він щедро дарував його людям, створюючи масштабні художні полотна, освітлюючи їх зірковим сяйвом своєї душі.

Помер Олександр Литвинов 15 вересня 2016 року

22.05.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *