Полотна відомих німецьких художників представлять у Національному художньому музеї України

23 лютого  відбудеться відкриття виставки видатних німецьких художників Ернста Барлаха (1870–1938) і Кете Колльвіц (1867–1945) "Долаючи межі існування", яка відбувається під патронатом Посла Німеччини в Україні доктора Ернста Райхеля  та за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Ернст Барлах (1870–1938) і Кете Колльвіц (1867–1945) – двоє всесвітньо відомих митців – повертаються в культурний регіон, до якого тяжіли душею, і який помітно вплинув на їхню творчість. Роботи, представлені на виставці, порушують основні проблеми людського буття, які турбують нас до сьогодні.

В 1906 році Ернст Барлах здійснив поїздку до України, під час якої віднайшов ті теми, що визначили його подальшу творчість. Впродовж двох місяців подорожі з Києва до Харкова він сформулював ідею базової метафізичної диспозиції людини між «небом і землею».

У той час гасла на кшталт «Нова людина», «Новий світ» та «Нова ера» стали в європейській літературі і мистецтві лейтмотивом переходу від XIX до XX століття, і втілилися в творчості цих німецьких експресіоністів.

барлах1

Спочатку Кете Колльвіц присвячувала свої роботи конкретним суспільним ідеалам. У центрі її уваги перебувають люди, які опинилися на узбіччі прогресу, живуть у злиднях і кожен день борються за виживання. Через реалістичні та ненав’язливі образи вона хотіла змінити реальність, не бажаючи миритись з соціальною несправедливістю.

Якщо Кете Колльвіц присвятила свою творчість проблемам, пов’язаним з конкретними соціальними умовами у новому індустріальному світі, Ернста Барлаха можна розглядати як "сучасного містика". Людські фігури Барлаха втілюють загальні стани існування людини і відображають духовність поза буденним життям. Художник у своїх творах піддає сумнівам посилення матеріалізму та егоцентричну спрямованість сучасного світу.

Однак і Ернст Барлах, і Кете Колльвіц бачили своїм завданням зміну суспільства, відповідно до власних гуманістичних ідеалів. У досягненні миру в першій третині ХХ століття, безумовно, була і їхня величезна заслуга. І сьогодні вони є незамінним голосом німецької культури минулого століття. Їхні твори ясно відповідають на нагальні питання про умови існування людини, і є зрозумілими в усьому світі. Порушені ними питання ще не вирішені, і сьогодні перед нами стоїть великий спільний виклик: як знайти шлях до мирного, справедливого і стабільного співіснування в сучасному світі?

Ця виставка в Національному художньому музеї України є однією з найбільших презентацій класики німецького модернізму в Україні. Вона містить близько 160 художніх творів, в тому числі величезні монументальні фігури, дивовижні скульптури, малюнки та графічні роботи Ернста Барлаха і Кете Колльвіц.

барлах2

Виставка організована Товариством Ернста Барлаха у Гамбурзі у співпраці з Національним художнім музеєм України.

Особливу подяку за надання експонатів для виставки висловлюємо Інституту міжнародних відносин у Штутгарті (ifa), Музею Ернста Барлаха у Веделі, Музею Ернста Барлаха в Ратцебурзі та приватним німецьким колекціонерам.

Адреса:  Національний художній музей України вул. М. Грушевського, 6; Київ, 

20.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *