«Пастелі в деталях» XVIII століття представили у Лос-Анджелесі

Незвичайний погляд на пастельну живопис XVIII століття пропонує Музей Пола Гетті в Лос-Анджелесі. У центрі уваги виставки «Пастелі в деталях» - картини, що складаються з окремих листів, склеєних разом. Такий прийом дозволяв художникам того часу збільшувати площу робіт, приховувати свої помилки і складати композиції з окремих фрагментів, наприклад, писати голову моделі окремо від решти тулуба.

Всі експонати на виставці супроводжуються спеціальними картами, що дозволяють відвідувачам побачити окремі фрагменти.

У XVIII столітті папір виробляли вручну, і листи розтягувалися не більше ніж на ширину рук виробника. Художники-пастелісти спочатку писали картини невеликих розмірів. Але, у міру зростання конкуренції з масляним живописом за портретні замовлення, деякі почали створювати більш масштабні картини, склеюючи декілька листів паперу. Відвідувачі виставки «Пастелі в деталях» отримали можливість уважніше вивчити техніку того часу.

пастель

Шарль-Антуан Куапель, «Автопортрет» (1734)

«Складання кількох аркушів паперу дало можливість художникам збільшити площу своїх робіт і створювати все більш грандіозні композиції», - каже директор музею Тімоті Поттс.

У колекції Музею Гетті знаходиться найбільша картина пастеллю, створена в XVIII столітті, - «Портрет члена магістрату Габріеля Бернарда де Ріе» (1739 - 1741) Моріса Кантена де Латура. Ця масштабна робота (два метри у висоту і півтора в ширину) складена з дванадцяти паперових аркушів. Художник витратив багато годин, зображуючи деталі костюма замовника і розкішний інтер'єр. В результаті вийшов твір, яке змагається з картинами сучасників де Латура, виконаними маслом на полотні.

Зараз портрет знаходиться в центрі виставки, яка пояснює, як були створені ці чудові об'єкти.

Крім збільшення масштабів картин техніка «збірки зображень» дала можливість художникам писати окремі фрагменти композиції, а потім складати їх разом, як в Photoshop'е. Найбільш яскраво це демонструє «Портрет Людовіка XV в обладунках перед Турне», який той же Кантен де Латур створив в 1745 році. Голову свого вінценосного натурника художник написав окремо від решти портрета, а потім вклеїв на відведене їй місце. Це, безсумнівно, дозволило заощадити час монарха і при цьому зберегло живу схожість.

пастель2

«Портрет члена магістрата Габріеля Бернарда де Рійо»

 

Оскільки пастель важко стерти і вона прощає помилки значно менше, ніж масло, за допомогою накладання листів один на одного художники могли внести виправлення або зміни в початкові версії. Для «Портрета дами за шиттям» (одна тисяча сімсот сорок шість) художник Шарль Антуан Куапель зібрав разом чотири великих аркуша і додав смужки по краях. Але найцікавіше в цій роботі - браслет натурниці, прикрашений медальйоном із зображенням її чоловіка. Цей крихітний «портрет-в-портреті» зроблений на готельному фрагменті паперу. Ймовірно, художник був незадоволений ранньою версією цієї деталі і замінив її новою.

пастель4

 

Портрет Джона, лорда Маунтстюарта
Жан-Етьєн Ліотар

 

Спеціально для цієї виставки куратори і реставратори музею створили карти, які допомагають глядачам простежити окремі листи. «Стики між ними часто ретельно приховані під густо накладеним пігментом або маскуються елементами оздоблення. Тому наші карти, розміщені на ярликах експонатів, допоможуть відвідувачам ідентифікувати різні складові листи », - пояснила куратор Емілі Біні.

Також до вашої уваги: ​​Відео Артхіва. Жан-Етьєн Ліотар: фантазії про «Шоколадниці».
Виставка «Пастелі в деталях» в Музеї Пола Гетті в Лос-Анджелесі триватиме до 29 липня 2018 року.

18.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *