"Невідомі європейці": нова виставка в галереї "Дукат"

Австрійський культурний форум та  Галерея «Дукат» презентують фотовиставку Курта Кайндля "Невідомі європейці".

 

Арумуни — чи чули ви про них?

Сефарди Сараєва — хто знає, що вони досі оберігають традицію та мову тих іспанських євреїв, вигнаних інквізицією у 1492 році?

І про маловідомих ґотшейських німців, які проживають на кордоні Хорватії та Словенії?

Або про албанських арберешів, які жили на півдні Італії протягом п’ятисот років?

Або сорбів, слов’ян, що з часів Карла Великого осіли в Лужиці, на сході Німеччини?

Чи деґесі —ромську етнічну групу?

А про чорноморських німців в Одесі та селах колишніх німецьких колоній в районі Кучургану та Великодолинська?

Карл-Маркус Ґаус

 

Галерея «Дукат» та Австрійський культурний форум презентують виставку  знаного у світі фотографа Курта Кайндля. В експозиції буде представлено знімки, що відображають життя  народів Європи, які зникають — сефардів, отшейських німців, арберешів, сорбів, арумунів та ромів.

 

Проект «Невідомі європейці» було започатковано понад двадцять років тому письменником Карлом-Маркусом Ґаусом і фотографом Куртом Кайндлем. Упродовж 12 років вони мандрували Європою, вивчаючи побут і культурні традиції тих національних меншин, які борються за своє виживання. Метою авторів було на власні очі побачити світ європейських громад, які не змінилися під впливом Європейського Союзу, зазирнути до історії народів, про яких ми мало що знаємо. «Ці історії — велика наука про людей, яких ми не знаємо. Ми читаємо одне, а насправді все інакше. І саме цю невідповідність між реальністю та написаним ми хотіли до вас донести», — зазначає Курт Кайндль. Також за його словами, на ментальній карті світу розкидані білі плями — регіони, які залишаються terra incognita, і одна з найбільших помилок нашого часу — це твердження, що Європа вже відкрита.

 

Слідами своїх подорожей К. Кайндль і К.-М. Ґаус видали кілька книжок, деякі з них уже перекладено українською («Зникомі європейці», «Європейська абетка», «Собакоїди та інші люди»). Проект «Невідомі європейці» здобув широку популярність у світі (виставки у Дрездені, Зальцбурзі, Вашингтоні, Відні, Будапешті, Бухаресті, Гонконзі тощо) та вже підкорює українські міста: у жовтні його було презентовано в Центрі митрополита Андрея Шептицького у Львові.

 

15 листопада у рамках виставки відбудеться лекція Курта Кайндля «Досліджуючи європейські національні меншини».

 

Курт Кайндль народився 1954 року в Ґмунді (Австрія). Освіту здобув у Зальцбурзі, паралельно вивчав мистецтво фотографії. З 1975 р. експонує свої фотороботи на виставках по всьому світу. Співзасновник галереї «Fotohof» (1981). Співпрацює з видавництвом «Otto Müller». Працює фотографом і є вільним медіа-науковцем.

 

Карл-Маркус Ґаус народився 1954 року в Зальцбурґу. Автор багатьох книжок, присвячених історії та сьогоденню малих європейських народів і національних меншин. Видавець журналу «Література і критика». Лауреат численних премій, серед яких премія Віленіці, премія в царині культури імені Ґеорґа Дегіо, премія імені Йоганна Генріха Мерка та ін.

 

Відкриття виставки:

14 листопада о 19:00 

вул. Рейтарська, 8Б

Джерело

08.11.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *