Національний музей представив виставку"Разом до храму"

У Національному музеї відкрито виставку «Разом до храму», яка об’єднала трьох самобутніх творців сакрального мистецтва.

Цей своєрідний мистецький тріумвірат – Миколу Симчича (с. Нижній Березів Косівського району Івано-Франківської області), Олександра Охапкіна (м. Олександрія Кропивницької області) та Валерія Малиновського (м. Косів) свого часу згуртував отець Никодим Гуралюк, настоятель  монастиря Успіння Матері Божої чину Святого Василія Великого, що в селі Погоні Тисменицького району. З благословення отця Никодима троє вищеназваних митців створили унікальний вишитий іконостас, який скрасив тамтешній Собор Погінської Богородиці.

Іконостас виконаний у техніці інкрустованої гуцульської різьби з вишиваними й мальованими образами. Експонуються всі його чотири яруси – апостольський, пророчий, святковий і намісний. Це вражаюча робота як за авторською майстерністю, так і за своїми масштабами. Один лише третій ярус містить зображення дванадцяти богородичних свят від Різдва, Непорочого зачаття – до Успіння Святої Богородиці. Четвертий ярус – це царські ворота, з образами Христа Спасителя, Богородиці, святих Василя і Йосафата (монастирські святі) та євангелистів.

На виставці представлено також вишивані образи та авторський одяг від Миколи Симчича, зображені в традиційному для українських жінок одязі Богородиці з дитям Олександра Охапкіна, а також вишивані мініатюри Валерія Малиновського, технічну досконалість яких тричі відзначено званням лауреата Книги рекордів України.

Помножений натроє самобутній талант кожного із цих художників – це справжнє світло від світла Божого, яке сяє на прославу творчого генія цілого українського народу.

22.01.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *