Найкращі полотна зі спадщини Міхеля Зіттова "викличуть фурор" у Вашингтоні

Унікальну можливість досліджувати творчість одного з видатних майстрів Північного Відродження Міхеля Зіттова представила Національна галерея мистецтв у Вашингтоні. У першій в історії монографічної виставці «Міхель Зітте. Естонський художник при дворах епохи Ренесансу » зібрані 13 відомих картин з нечисленного спадщини живописця. Частина експозиції присвячена його передбачуваним взаєминам з Хуаном де Фландес і ймовірним учителем Гансом Мемлінгом.

Виставка приурочена до сторіччя проголошення Естонської республіки і після завершення роботи в США переміститься в Таллінн.

Міхель Зітте (бл. 1469 - 1525) народився в Ревелі (нині Таллінн) і перші уроки малювання отримав в студії батька - фламандського живописця і різьбяра Клавеса ван дер Зіттова. Приблизно в 15-річному віці юнак приїхав в центр художнього життя Нідерландів, Брюгге. Там, швидше за все, він вступив в учні до художника німецького походження Ганс Мемлінг.

зиттов1

Всього вісім років по тому молодий майстер почав працювати при дворі королеви Ізабелли Кастільської. Потім був придворним художником її зятя Філіпа Красивого, перебував на службі у Маргарити Австрійської, Карла V Габсбурга і датського короля Крістіана II.

На початку 1518 року Зіттов повернувся в Таллінн, де через сім років помер від чуми у віці приблизно 55-ти років.
Незважаючи на популярність Зіттова при королівських дворах Європи, збереглося дуже мало його картин. Творча спадщина живописця зараз обчислюється за все приблизно двома десятками робіт. Вони входять в колекції найбільших установ світу - Лувру, віденського Музею історії мистецтв, Берлінської картинної галереї, Національних галерей в Лондоні і Вашингтоні. Як і багато сучасників, художник не підписував і не датував свої твори, що ускладнює їх атрибуцію.

На даний момент надійно задокументовані лише три роботи Міхеля Зіттова - і всі вони представлені на виставці у Вашингтоні. Дві з них - «Успіння Богородиці» і «Вознесіння Христа» (обидві - ок. 1500/1504), - були створені на замовлення Ізабелли Кастильской серед 47-ми вівтарних панелей, присвячених життю Ісуса і Діви Марії. Після смерті королеви 32-е з них (включаючи обидва твори Зіттова і «Спокуса Христа» Хуана де Фландес) перейшли в колекцію її невістки, ерцгерцогині Маргарити Австрійської.

зиттов2

Третя картина - портрет датського короля Крістіана II, одне з небагатьох творів Зіттова, де точно підтверджена зображена особистість.

Мало того, рентгенівські знімки показали, що під верхнім шаром фарби прихований інший образ, можливо, Карла V, імператора Священної Римської імперії. Це демонструє, що художник іноді використовував дошки повторно.

В експозиції також возз'єдналися дві панелі, які спочатку утворювали диптих, але тепер знаходяться на різних континентах - «Мадонна з немовлям» з Державних музеїв Берліна і «Портрет Дієго де Гевари (?)» З Національної галереї мистецтв у Вашингтоні. Те, що раніше ці картини були єдиним цілим, видно по одній деталі, загальною для обох, - килиму, що покриває парапет перед персонажами. На ньому лежить Христос в лівій частині композиції, а в правій його стосується долонею молиться чоловік.

зиттов3

Хто ця людина, достеменно невідомо. Дослідники лише припускають, що це Дієго де Гевара, який очолював у той час військовий Орден Калатрави, заснований монахами-цистерціанцями. На приналежність до цієї організації вказує хрест, фрагмент якого видно з-під накидки з хутряним коміром.
У число інших видатних творів Зіттова, представлених на виставці, входять «Чоловічий портрет» (бл. 1510) із зібрання Королівської галереї Мауріцхейс в Гаазі і зображення жінки, позичене у Музею історії мистецтв у Відні

16.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *