Музей Ханенків відсвяткує прихід весни з квітами

Початок весни Музей Ханенків зустрічає із квітами. Що як не вони здатні подолати зимову хандру і сповнити нас передчуттям найчарівнішої пори року?
 На щастя у запасниках  музею зберігаються цілі гірлянди, букети та оберемки дарів Флори. Вони викарбувані у мармурі, виписані пензлем, або виведені вправним різцем майстрів давнини. Тож, маємо можливість і натхнення не лише підняти вам настрій, але й розповісти про те, як, коли та навіщо ці миттєвості скороминучої рослинної краси були увічнені європейськими художниками. 

 «Флора» (від латинського flos – «квітка») – це римська богиня весни, юності та квітів і водночас –  науковий термін, що позначає  розмаїття всього рослинного світу. У Давньому Римі на честь богині Флори влаштовували весняне свято Флоралії, до якого заведено було вбиратися у барвисті строї та прикрашати квітами одяг, житло та бенкетні столи. Святкові традиції відтоді змінилися, втім у багатьох країнах Європи живуть і до сьогодні. З кінця зими до початку літа у Німеччині та Франції святкують дні фіалок і конвалій, англійці вшановують  незабудки і проліски, у Бельгії відбуваються «Гентські флоралії», а в Італії влаштовують  виставки квіткових картин.

 Музейне святкування весни особливе: дари Флори  тут можна побачити  крізь час – у розмаїтті видів і жанрів мистецтва від античності до 20 століття. Вподобана художниками рослинність часом ставала об’єктом копітких ботанічних спостережень, або – носієм прихованого символічного змісту,  а іноді – саме тією емоційною деталлю, яка підкреслювала чи несподівано змінювала весь образ. Квітка нерідко виступала як «головний герой» твору, або навіть як «портретована особа». Окрім того, зображення різноманітних рослин здавна було улюбленим мотивом декору, здатним перетворити звичайну побутову річ на артефакт і об’єкт милування.

 Ми, як завжди, підготували особливі дарунки для друзів музею. Після тривалої реставрації багато  творів вперше постануть на виставці в оновленому вигляді. Маємо також одразу декілька хвилюючих «прем’єр». У першому залі, де представлено переважно твори  живопису, графіки і скульптури, – це мармуровий барельєф «Офелія», виконаний легендарною актрисою Сарою Бернар, портрет Сюзанни де Лоррен в образі Флори та маленький шедевр італійського бароко – квітковий натюрморт Бартоломео Бімбі. Ці картини досі ніколи не були показані ані в постійній експозиції, ані на виставках, так само як і ціла низка керамічних та металевих предметів, а також зворушливі народні ікони на склі, представлені у другому залі.

 На нашій виставці кожен знайде собі власний спосіб мандрівки  царством Флори. Комусь цікаві будуть кураторські коментарі, а хтось вдовольниться милуванням. Можливо саме таке творче споглядання спонукало художників давнини відтворювати мінливу красу рослин, які за мить вже зів’януть, і тим справджувати слова гетевського Фауста: «Стривай, миттєвість! Ти прекрасна!».

24.02.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *