"Ляльковий світ" Олени та Олександри Соботюк представили у галереї «Євро-Арт»

15 лютого 2018 року у клубному кафе галереї європейського живопису «Євро-Арт» відбулася презентація спільної виставки талановитих майстрині і художниці Олени та Олександри Соботюк «Ляльковий світ»!

Творчий тандем Олени та її доньки Олександри Соботюк з Гощі представлений у Рівному вже вдруге. Нагадаємо, перша виставка, яка відбулася у грудні 2016 року також у нашій галереї, була їх дебютом.

Роботи майстринь експонуються у рамках широкомасштабного проекту «Євро-Арт» для талановитих». Треба сказати, що виставки та фестивалі авторської ляльки не дивина в Україні. Але вони вузькопрофільні і збирають переважно майстрів. Ми ж хотіли зробити виставку, близьку до людей. Бо лялька, наче живопис, її можна побачити тільки вживу.

Кожна виставка згаданого проекту представляє увазі глядача щось нове та майже унікальне. Ця виставка також має свої родзинки. Зокрема, експозиція складається із понад 30 «дуетів» - текстильних авторських ляльок ручної роботи Олени Соботюк і полотен Олександри Соботюк, виконаних у техніці олійного живопису.

льльков

Такі ляльки не купиш ані в дорогих супермаркетах, ані на ринках. Не знайдеш і в спеціалізованих магазинах дитячої інрашки. Ці ляльки – особливі. Вони народжуються з любові Олени Соботюк, яка і створює цю неповторну красу. З усього різноманіття світу текстильних іграшок її авторські ляльки виділяються - у них непропорційно великі ніжки і очі-точки. Професіонали такий тип ляльок називають «сніжками». Вважається, що свою назву вони отримали саме завдяки ніжкам - великі ступні, які допомагають твердо стояти на поверхні, навіюють думки про Снігову людину. Але на цьому схожість із міфічним персонажем закінчується. Зате очі!.. «В очах моїх лялечок весь їх внутрішній світ, це, якщо хочете, дзеркало душі кожної ляльки», - розповідає Олена Соботюк. «Народження кожної нової ляльки можна порівняти з появою нового члена сім'ї».

Усі ляльки пані Олени - це яскраві самобутні індивідуальності зі своїми захопленнями і характерами. На виставці представлені «Валентинка», «Хіппі», «Балерина», «Спася», «Ласунка», «Морячка», «Байкерша», «Модниця» , «Україночка», «Суперзірка», «Fitness lady» і багато інших. Виготовлення ляльок - це особливий вид творчості. Не кожен, хто захоплюється мистецтвом, наважиться створювати іграшки, адже кожна деталь одягу, взуття, шапочки, біжутерії, аксесуарів має бути продумана до дрібниць. Бо ці ляльки - великі модниці! Вони можуть стати ще й ексклюзивним подарунком, бо їх створено у одиничному екземплярі.

льлков

Майстриня працює у творчому тандемі зі своєю старшою донечкою Олександрою, яка «створює оточення для маминих рукотворів», пише декоративні натюрморти до образу кожної ляльки. Надзвичайно вишукані твори талановитої молодої художниці повною мірою ілюструють мистецтво авторської ляльки її мами. Талант Олени і Олександри Соботюк захоплює, їх роботи знають і люблять не лише в Україні, а й далеко за її межами. Їх авторські ляльки вже знайшли свої нові домівки у Канаді, Польщі, Росії.

16.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *