Кращі твори фотохудожників Харківської школи представлять у Полтаві

23 травня галерея JUMP (м. Полтава, вул. Монастирська, 3) представить виставку "Політика тіла. Харківська фотографія із колекції родини Гриньових ". У експозиції буде представлено твори таких митців як Борис Михайлов, Євген Павлов, Сергій Братков, група ШИЛО (Владислав Краснощок, Сергій Лебединський, Вадим Трикоз).

Харківська фотографія вже майже півстоліття є важливим та впливовим художнім явищем в українському мистецтві. "Теорія удару", що стала ключовою ідеєю художньої практики групи "Время" та харківської школи фотографії загалом, знайшла прояв у критичному дослідженні політичного контексту свого часу. 

Проект "Політика тіла" — це історія про виокремлення індивідуального із площини колективного крізь зображення людського тіла. Філософський термін "політики тіла", уведений Мішелем Фуко у 1970-ті роки минулого століття, окреслив особливі методи та механіку управління людьми, характерні для репресивних режимів влади.

 
 Це і стало лейтмотивом до переосмислення наготи і права на неї в радянському суспільстві крізь художню практику харківської школи фотографії. Пограниччя між радянськими дозволами та заборонами на тілесність, а також зміну трактування людського тіла через мутацію політичних режимів представлено світлинами кінця 1960-х, 1990-х та 2010-х років.

Харківська фотографія із колекції Тетяни і Бориса Гриньових — це збірка унікальних творів та авторів, що представляють українському глядачеві одне із важливих мистецьких явищ та проявляють видозміну художньої традиції в сучасному українському мистецтві. 

 

20.05.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *