Яскрава творчість Олекси Новаківського "приголомшить" відвідувачів

Київська галерея НЮ АРТ відкриває виставку родоначальника львівської школи живопису Олекси Новаківського під назвою «Маляр-дивак. Олекса Новаківський та його школа». В експозиції зібрані роботи з приватних колекцій. Можна побачити як закінчені роботи, що досить рідко зустрічаються («Повінь», «Гора Грегіт», «Юр експресивний»), так і етюди, визначні зразки графіки («Автопортрет») та ескізи (розписи Львівської консерваторії).

"Олекса Новаківський – яскраве явище в мистецтві першої третини ХХ століття. В його творчості злилися одеська та краківська художні школи, що потім знайшли втілення у львівському модернізмі. Він пройшов скрізь кілька течій: академізм, модерн, експресіонізм. В кінці життя Новаківський виробив власну неповторну манеру, побудовану на поєднанні фактур, кольорів та філософських роздумів. Його твори відображають високі досягнення художньої культури свого часу, любов до історичного минулого, патріотичні прагнення тогочасної України", - розповіли організатори. 

Дивовижно, але все життя він залишався вірним мистецтву, незважаючи на важкі життєві обставини. Його твори виражають, передусім, бентежний темперамент, могутню творчу волю, нестримне бажання творити красу. В сучасному світі мистецтво цього майстра представляється захоплюючим гімном вічній красі природи, людині та її діянням. На жаль, твори Олекси Новаківського представлені в маленькій кількості в музеях України, що не дає змоги глядачам в повній мірі познайомитися з його спадщиною. Виставка стартує 5 квітня й триватиме до 5 червня 2018 року.

29.03.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *