Художня виставка Косміаді знову в Рівному

23 березня 2017 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття художньої виставки «І знову Косміаді!». Найбільша зала музею була переповнена – прийшли шанувальники живописного мистецтва, а найбільше тих, хто вже добре знайомий з творчістю талановитої, непересічної людини, яка колись жила і працювала в Рівному – Георгія Косміаді.

Художник, архітектор, педагог Георгій Петрович Косміаді (1886-1967) - відомий європейський  художник. У міжвоєнний період (1917-1940) жив і працював  у Рівному, викладав  малювання та образотворче мистецтво у 5 гімназіях міста. Неодноразово виставки Георгія  Петровича  та  його   кращих  учнів проходили   у   Рівному,   Луцьку,   Варшаві,   Кракові,   Познані.   Справжнім тріумфом була участь учнів Косміаді у першій Всесвітній виставці дитячого  малюнка в Парижі  у 1937 році.

Великий інтерес у шанувальників творчості Г. Косміаді викликало й те, що цього разу на виставці експонуються роботи художника, які раніше не виставлялися в Україні – 46 картин різної тематики, написані в Німеччині в 1942-1968 роках. Серед них картини, які свідчать про ностальгічні переживання художника за краєм, де він реалізовувався і як педагог, і як художник, і як режисер – це пейзажі Рівного, Решуцька (сюди родина часто приїжджала відпочивати), інших дорогих пам’яті художника місць Рівненщини.

Головною гостею на відкритті була, звичайно, людина, яка з 1992 року постійно відвідувала Рівне, передала музею та Рівненській українській гімназії картини, архів Г. Косміаді і, врешті, переїхала з Німеччини до Рівного на постійне проживання. Це – 93-річна Надія Георгіївна Саннов-Косміаді, дочка художника.

     Пані Надію і присутніх на відкритті вітали художники, музейники Луцька, Острога. учні гімназії, багато представників ЗМІ. І всі з жалем відзначали, що в Рівному так і немає художнього музею – адже виставляти в такому музеї у нас є що.

Гості також переглянули частину документального фільму Олексія Бухала. Присвячену Георгію Косміаді.

Наталія Тарасевич, подруга п. Надії, нагадала, що в Рівному є вулиця, яка носить ім’я Георгія Косміаді, а з 2013 року талановиті художники міста нагороджуються премією його імені. Цьогоріч урочисте вручення міської мистецької Премії імені Георгія Косміаді в галузі образотворчого мистецтва відбудеться в день народження художника  - 24 березня, об 11:00 годині, у залі засідання виконавчого комітету Рівненської міської ради.

Виставка триватиме до 17 квітня.

25.03.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *