"Future in the Past" відкриється у Києві

 

Школа сучасного мистецтва представляє проект «Future in the Past«, що пройде з 6.05.17 по 15.05.17 в Інституті проблем сучасного мистецтва (вул. Є. Коновальця, 18-Д) .

Проект Future in the Past  у рамках Kyiv Art Week – плід спільних зусиль студентів програми «Рівень ІІ» Школи сучасного  мистецтва. Хоча вона і знаходиться зараз на стадії експериментальної розробки, стає очевидним, як росте професійний рівень вмотивованих людей, які приходять до нас. Ми намагаємось на практиці реалізовувати встановлені спочатку, анонсовані завдання соціалізації художників — початківців. Орієнтації в арт-просторі сприяють зустрічі із художниками, чиї імена дійсно є ключовими на українській сцені, а стратегії – визначальними.

Тренуванню проектного мислення в режимі нон-стоп служить ряд масштабних виставок. Студенти поставлені в «стресові» умови безперервного генерування ідей та такого ж швидкого їх втілення. Виставка Future in the Past – перша в цьому ряду і задає тон рефлексії над проблемою часу. Так вже склалося, що час є і основним предметом, і основним ресурсом актуального мистецтва. І кожен із учасников шукає й віднаходить свій варіант взаємовідносин із ним, свій «нерв часу».

Майбутнє в минулому – цією не лише граматичною, але світоглядною конструкцією ставиться під питання нібито очевидна прямота «стріли часу». Огинаючи сьогодення, чи то майбутнє проектується в минуле, чи то минуле – у майбутнє. Напевно тому, що в постмодерністський, постполітичний, постісторичний час утопічний ажіотаж довколо «світлого завтра» носить ретроспективний характер. Віра в моральне, а не споживацьке благо технічного прогресу і поступальний історичний розвиток себе дискредитувала. До мрії домішується така частка іронії, що серйозно про неї можна згадувати тільки з точки зору учорашнього дня.

Колись у краще майбутнє ще вірилося – його картинки, як правило, малювали в утопічних тонах. Наразі, ми, навпаки, будуємо гірші прогнози. Більш того, з огляду на катастрофізм часу, усвідомлюємо, що майбутнє може просто не настати. Звідси – феномен напряму «steam pank», де мрії про майбутнє в декораціях минулого виглядають такими чарівливо наївними. Проте, ми вже розуміємо, що справжня загроза людству криється не в штучному інтелекті «злих» машин, а в ньому ж самому – в людській обмеженості, жадібності, нетерпимості. А художники, які в усі часи намагаються пророкувати, шукають вихід саме з цієї безвиході людських стосунків, розташованої десь у Future in the Past.

Художники: Юля Кисіль, Олексій Бурдій, Наталя Сокоренко, Анна Легенька, Олександра Доцок, Марія Прошковська, Карина Громова, Стан Квітко, Михайло Завальний, Руслан Власов, Анна Піскунова, Анна Роєнко, Олега Горохова, Олександр Домре, Артур Млоян, Василь Равлюк, Тетяна Дубова, Олена Микуленко, Євгенія Антонова, Олена Лук’янова, Дар’я Лавінська, Надія Стороженко, Юлія Стріковська, Юлія Полякова, Анна Бітаєва.

28.04.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *