Експозиція про літописний град княгині Ольги відкрилася в Києві

В Національному музеї історії України розгорнулась експозиція під назвою «Вишгород – літописний град княгині Ольги (Вишгородський посад Х – початку ХІІІ ст.)».

Вперше було представлено  150 оригінальних знахідок 2013-2016 років, які виявила Вишгородська археологічна експедиція на чолі з Всеволодом Івакіним та Дмитром Бібіковим.

«Серед найцікавіших знахідок – германська монета імператора Оттона ІІІ та Адельгейди, що використовувалася місцевими жителями як підвіска, скандинавська фібула (застібка для одягу) та деталі поясного набору (накладки, пряжки) поволзького, балканського та, ймовірно, угорського походження», - розповіла директор ВІКЗ, кандидат історичних наук Влада Литовченко.

За словами Дмитра Бібікова,  розкопки останніх років були зосереджені на території гончарного посаду в урочищі «Гончарі», що займав південну та південно-західну територію від Вишгородського городища між річкою Монашка та колишньою протокою Дніпра - Коноплянкою. Як виявили ахеологи, гончарний посад займав площу майже 19 га.

У Вишгороді з початку 1990 років проводилися археологічні дослідження, які показали, що місто було найбільшим гончарним  осередком  Східної Європи.На денцях посуду було знайдено князівські печатки та клейма у вигляді герба Рюриковичів, що вказує на безпосередній зв'язок вишгородських гончарів з київським княжим двором. Гончарний центр був створений з метою цілеспрямованого забезпечення керамічною продукцією жителів Києва. У період розквіту могли одночасно функціонувати 250-300 горнів.

«Ми хотіли цією виставкою не просто популяризувати археологію, а привернути увагу до невідомих загалу ідей про функціонування Вишгорода», - завідувач відділу археології Вишгородського заповідника зазначив Всеволод Івакін.

На відкритті виставки також були присутні іноземні гості, серед яких - Надзвичайний і Повноважний посол Індії Манодж Кумар Бхарті. Він зазначив, що історія  будь-якої місцевості є приводом для гордості і має єднати тих, хто на ній живе.

Експозицію можна оглянути до 27 вересня.

20.06.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *