Арт-килими у Львові

До 24 липня у Львівському палаці мистецтв триває всеукраїнський проект «Килими. Сучасні українські митці». Його ідея – об’єднати традиційне мистецтво і сучасне, актуалізувати етнічну культуру і надати додаткових «народних» смислів актуальному арту.

Зокрема, художниця Дар'я Кольцова створила роботу «Вигнання з раю» - панно з вінтажних килимів та рушниць. Художницю надихнув вірш зірки сучасної української літератури Сергія Жадана, а розповідає робота про травматичне дорослішання, вихід із зони комфорту, а також надзвичайно актуальну зараз проблему біженців. На більш позитивну тему розмірковував Степан Рябченко. Художник із Одеси працює в унікальній техніці “електронний живопис”: створює роботи не на полотні фарбами, а на комп’ютері, а потім переносить на алюміній, папір, у неон або кераміку. На виставці представлені твори із його нової серії “Медонос” - художник намалював вигадані квіти, які символізують радість від творчої праці. Львівський художник Сергій Петлюк створив відео-інсталяцію “Елементарні маніпуляції”, яка змушує замислитися про важливість побутових дрібниць. А художникРоман Мінін, який живе у Харкові, а походить з Донецької області, представив панно з елементами відео-арту, яке розповідає про нелегке життя шахтарів і складну ситуацію в країні загалом.

Однією із особливостей проекту є те, що він від початку був задуманий як мандрівний. Виставку вже показали в Карпатах, тепер проект приїхав до Львова, потім вирушить до Києва і Харкова. У проекті беруть участь 20 авторів, кожний з яких демонструє своє бачення традиційного мистецтва у сучасному світі. У Львові до проекту приєдналися троє нових авторів, чиїх робіт не було в Карпатах: художниці, які постійно експериментують з живописними форматами, – Зоя Орлова і Анна Миронова, – а також один із найцікавіших українських стріт-артистів – Apl315.

Проект стартував ще 8 квітня в с. Татарів (Івано-Франківська область) в арт-просторі Zenko Foundation на території готельного комплексу «Коруна». Карпати були обрані для офіційного старту проекту не випадково: саме в Татарові розташований основний арт-простір Zenko Foundation. Так само не випадково другим містом, де буде показаний «Килим», став не Київ, а Львів – західна культурна столиця країни. «Сучасне мистецтво має виходити за межі столиці, має ставати доступнішим», – впевнений ініціатор проекту і засновник Zenko Foundation Зенко Афтаназів. Культурна децентралізація – вихід мистецтва за межі столиць – уже не перший рік є загальноєвропейським трендом. Україні час долучитися до нього.

02.07.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *