У Львові представлять книгу про старосвітні ікони Лемківщини

Наприкінці 2016 року у видавництві «LIBRA PL» побачило світ монументальне видання Ярослава Ґемзи «Церкви та ікони Лемківщини» («Cerkwie i ikony Łemkowszczyzny»). Автор книги — відомий знавець і дослідник сакрального мистецтва, завідувач відділу церковного мистецтва Музею-замку в Ланьцуті, член реставраційної комісії Перемисько-Варшавської архієпархії Греко-католицької Церкви. У науковому доробку Я. Ґемзи — чимало публікацій, присвячених історії Перемиської єпархії. Зокрема, науковець одним із перших порушував питання, пов’язані з історією східної Церкви у цьому регіоні, розкриваючи обрядову, літургійну та богословську функції святині.

Ошатний фоліант ілюстровано здебільшого не відомими для фахівців іконами з Лемківщини, зокрема XV ст. з храмів у Дальові, Тиличі та Флоринці, а також пам’ятками зі збірок Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, Історичного музею в Сяноку, Музею-замку в Ланьцуті, Окружного музею в Новому Сончі, Національного музею в Кракові, численними архівними матеріалами. Структуру книги творять чотири частини, послідовно присвячені релігійній традиції; церковній архітектурі; облаштуванню інтер’єру храмів; іконографії.

Перша частина видання знайомить читача з культурою східної Церкви. Автор визначив головні аспекти, що мали вплив на розвиток місцевої Церкви, яка впродовж кількох століть зберігала вірність традиціям і змогла підпорядкувати засоби мистецьких форм вимогам культу. Задля повноти викладу дослідник окреслює історичне тло, в яке вміло вплітає спадщину сакральної культури, зокрема і пам’яток, географічно віддалених.

Основним змістовим блоком другого розділу, присвяченого церковній архітектурі, є текст Єжи Тура — вчителя Ярослава Ґемзи. Наукову редакцію тексту, добір рисунків, гравюр і архівних світлин лемківських церков здійснив сам автор.

У третьому розділі книги науковець наголошує на значущості Літургії, її обрядовості, молитви вірних в історичному контексті храму.

Останню, четверту, частину побудовано на багатогранному пласті ікон із Лемківщини. Обґрунтовані авторські описи пам’яток доповнюють ілюстративний блок і слугують потужним науковим апаратом. Неоціненним джерелом до історії Лемківщини, її окремих парафій і дослідження формування та видозмін мови залишаються написи на іконах, на церковному приладді, на архітектурних елементах, нагробках, на берегах літургійних книг.

У книзі підкреслено понадрегіональний аспект сакральної спадщини Лемківщини, і це робить видання універсальним для розуміння східної Церкви загалом. Доповнюють працю відомості про історію літургійного календаря, про найважливіші свята, обряди, про богослужбові книги, а також схеми, рисунки, палеографічні дослідження, випрацювані впродовж близько тридцяти років діяльності Ярослава Ґемзи.

24.05.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *