У Київському театрі прем'єра вистави про українську жінку-емігрантку

Про нову виставу "Кольори" за п'єсою львівського драматурга Павла Ар'є розповіла режисерка Влада Білозоренко. Прем'єра відбудеться 4 та 5 лютого у київському театрі "Золоті ворота". Квиток коштує 120 грн.

"Кольори" - це історія життя української жінки-емігрантки. Кохання та втрат, які вона пережила. Водночас це історія всього ХХ ст., найголовніших його подій. П'єса показує життя цілого покоління українських емігрантів. Вони за півсторіччя не змогли стати там своїми. І вже чужі на батьківщині.

Це вистава на дві дії. Розповідає про життя жінки Марії з Київщини. Дитиною пережила Голод 1932-1933 років. У Другу світову разом із сестрою її депортували на роботи до Німеччини. Батька визнали ворогом народу і репресували. Мати померла. Після війни Марія переїхала до Парижа. Відкрила ательє з пошиття одягу. Вийшла заміж за збіднілого аристократа. Він гуляв, пиячив і бив її. Після розлучення народила двійню. Дітей виховувала сестра Катерина. У 60 років знову вийшла заміж за німця Ріхарда. Через 13 років він помер.

Дійові особи - Жінка в рожевому, Жінка в помаранчевому, Жінка в червоному, Жінка в фіолетовому та Жінка в чорному. У ролях актриси театру "Золоті ворота" Віталіна Біблів, Катерина Вишнева, Інна Скорина-Калаба, Анастасія Салата, Анна Глухенька. А також київська акторка Валерія Брянська і Лілія Цвелікова з Одеси. У виставі 5 героїнь. Ще дві — у другому складі. Їх відібрали на вересневому кастингу.

"Кольори" - загадка, яку потрібно розгадати. Це завдання для всіх — режисера, акторів і глядачів. Глибокий матеріал, має декілька змістових рівнів. Драматург заклав у п'єсу також власний досвід емігранта. Адже з 2004 року Павло живе на дві країни. Окрім театрів Львова та Києва працює також у німецькому місті Кельн.

Написав "Кольори" у серпні 2007 року. В основу сюжету лягла історія, яку Ар'є почув у паризькому метро. Жінка похилого віку, яка сиділа поруч, вловила мову драматурга. Сказала, що теж українка. Розповіла як опинилася у французькій столиці та про життя в вдалині від батьківщини.

- Обставини, у яких відбувається дія п'єси, не прописані. Це дало можливість вигадати їх. За допомогою декорацій хочу передати основні смисли. Що життя — подорож з певною кількістю станцій. Це головні події, як народження, одруження, переїзд або смерть близької людини. Також хочу показати, як відчували себе українці, обмежені залізною завісою радянського режиму. Одним вона не давала можливості виїхати, іншим — повернутися.

У "Золотих воротах" вже грали вистави "Слава героям" та "Сталкери"за творами Павла Ар'є . Режисер із Донбасу Олексій Кравчук 2009-го поставив "Кольори" у Львівському муніципальному та в Луганському російському театрі. Для постановки у Луганську драматург переклав п'єсу російською.У вересні торік Павла Ар'є обрали художнім керівником Львівського театру ім. Лесі Українки.

30.01.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *
Petro
01.02.2017
Це дуже правильна стаття. Дякуемо.