У Дрогобичі стартує проект на межі ленд-арту та пленеру

20 вересня о 16:00 у музеї «Дрогобиччина» відкриється виставка «еx.пленер: Віддалений доступ». Художники: Наталія Лісова, Вікторія Телетьєн, Юрій Штайда, Ольга Федорова, Белла Логачова, Лев Скоп, Олександр Максімов.

У 2016 році десятилітня пленерна акція «Шляхами Васильківського: погляд крізь століття», що була організована Борисом та Тетяною Гриньовими, трансформувалася в експериментальний проект на межі ленд-арту та пленеру «еx.пленер: Віддалений доступ». Ex.пленер став трансляцією поглядів молодих художників на процес осмислення місця як культурного та географічного феномену. Особливістю проекту є використання нетипових для традиційного формату пленеру художніх медіумів – перформансу, об’єктів, інсталяцій, фото та відео-арту. Таким чином, проект вибудовується як простір для художнього експерименту, адже кожна локація стає не просто новою географічною точкою, а й обумовлює появу специфічного бачення, обумовленого локальними особливостями міста.

 

Цього разу роботу з містом складає підхід, що поєднує в собі художній та туристичний погляди. Наприклад, метод текстового картографування, який використовує один із художників, що полягає у фіксації фланерства (бродіння по вулицям міста без конкретної цілі), яке доповнюється збиранням різноманітних надписів та текстів, що зустрічаються в публічному просторі на шляху художника. Додатковим джерелом знань про Дрогобич стане представлення діалогів між учасниками проекту та містянами, а також документація міста, що буде представлена у форматі фотоколажів та фотоорнаментів. Таким чином, художники препарують не тільки візуальний образ міста (вуличні графіті, рекламні повідомлення, різноманітні надписи та оголошення), але і додають до зовнішньої оболонки більш інтимні переживання жителів цього міста, їх особисті історії та сентименти.

 

Перший ех.пленер, у рамках якого митці досліджували природній простір за допомогою некласичних (для пленеру) художніх методів, відбувся 2016 року в селі Баранівка Полтавської області. Через рік проект пройшов у Чернігові – вивчення природнього ландшафту доповнилось роботою з історичним та соціальним контекстами. Цього року група художників вперше потрапила до міста Дрогобич – найзахіднішої точки пленеру, де основною точкою зацікавлення художників стало місто як місце концентрації культурного, соціального та історичного.

 

Виставка триватиме до 10 жовтня 2018 року.

20.09.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *