Пейзаж невідомого художника виявили під картиною Пікассо

Співробітники Північно-Західного університету (Іллінойс) представили результати вивчення картини Пабло Пікассо «Жебрачка навпочіпки" із зібрання Художньої галереї Онтаріо. Дослідники за допомогою портативного рентгенівського флуоресцентного апарату виявили під зображенням жінки пейзаж невідомого художника. Чи був Пікассо натхненний цією роботою, чому вчених зацікавила ця картина Пікассо і які сюрпризи можуть піднести ще дві роботи знаменитих майстрів?

Результати дослідження картини Пікассо були представлені на зустрічі Американської асоціації сприяння розвитку науки, що пройшла в Техасі. Використовуючи сучасні технології, фахівці змогли «проникнути» в одну з картин «блакитного періоду» знаменитого іспанця і продемонстрували приховану частину історії мистецтва в приголомшливих нових деталях, а також дали публіці можливість зрозуміти тонкощі творчого процесу Пікассо.

Виявилося, що великий модерніст при створенні картини надихнувся домінуючими лініями пейзажу, написаного невідомим художником, чия робота виявлена ​​під роботою Пікассо.

Зображення пейзажу, поверх якого Пікассо написав свою картину, отримане дослідниками. 
Спочатку вважалося, що цей ландшафт належить пензлю іспано-уругвайського художника Хоакіна Торрес Гарсія. Іспанські мистецтвознавці визначили зображений на картині ландшафт як парк дель-Лабертіно-де-Орта в Барселоні. Це відкриття поставило під сумнів авторство Торрес Гарсія, який малював виключно міфологічні пейзажі, не пов'язані з реальними місцями. «Ми думаємо, що це пейзаж, написаний кимось із учнів Академії образотворчих мистецтв в Барселоні, кимось, хто був" на орбіті "Пікассо, але не в його близькому колі», - говорить Кеннет Бруммель, помічник куратора сучасного мистецтва Художньої галереї Онтаріо.
На сьомому десятку Пабло Пікассо розмірковував про те, що одного разу рентгенівські технології зможуть виявити іншу роботу під однією з його ранніх картин. Сьогодні це пророцтво стало реальністю, хоча використовувана для цього технологія значно складніше, ніж простий рентгенівський апарат.

Перші секрети картини були виявлені ще в 1992 році, коли експерти помітили, що деякі мазки як би суперечать один одному. Був виявлений «не пов'язана» з основним зображенням колір, який передбачає зміну композиції або повторне використання полотна.

Емелін Пуй з Північно-Західного університету (зліва) і Сандра Вебстер-Кук з Художньої галереї Онтаріо налаштовують рентгенівський флуоресцентний інструмент для сканування картини Пікассо «Жебрачка на корточках".
Аналіз картини виявив також кілька варіантів положення жіночої фігури, зображеної на картині, деякі з яких були відкинуті художником і опинилися під пізнішим шаром фарби. «Ми часто дивимося на зображення, неначе так і повинно було бути з самого початку», - говорить Марк Уолтон, науковий професор матеріалознавства та інженерії Північно-Західного університету. «Але з цими аналітичними образами ми можемо проникнути в свідомість художника і краще зрозуміти творчий процес».

Для дослідження Джон Делані з Національної галереї мистецтв провів серію сканувань методом оптичної рефлекторної спектроскопії. Це дозволило виявити точне розташування фарб, Нансена Пікассо. Потім команда інженерів і дослідників з Північно-Західного університету провела додаткове сканування за допомогою портативного рентгенівського флуоресцентного апарату. Хімічне картування пігментних шарів виявило численні варіанти положення жінки, а також несподіване зображення руки, що художник згодом приховав під накидкою.

пикассо

Зображення шарів кожного пігменту, використаного художником при створенні картини, в градаціях сірих відтінків. Тепер дослідники можуть відстежити зміни, які зробив Пікассо в ході роботи над композицією картини.

Фото Північно-Західного університету та Центру прикладного вивчення творів мистецтва в Чикаго.

Пікассо часто повторно використав полотна; причини, за якими він вирішив використовувати полотно іншого художника, варіюються - від економічної необхідності і до натхнення, обумовленого вже існуючими лініями пейзажу. «Він не дряпав полотно, не завдавав підготовчий шар», - говорить Кеннет Браммел, помічник куратора сучасного мистецтва в Художній галереї Онтаріо. «Пікассо побачив цей пейзаж, надихнувся і вирішив, що розмалює його».

19.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *