Молодий талант "підкорив" Премію PinchukArtCentre

Стали відомі імена переможців загальнонаціональної премії для молодих українських художників - Премії  PinchukArtCentre 2018. Головну премію 5-го конкурсу отримала Анна Звягінцева.

Міжнародне журі, до складу якого увійшли арт-директор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф, художниця Жанна Кадирова, куратор Центру Помпіду Алісія Нок, куратор Віктор Мізіано, куратор Muzeum Sztuki Даніел Музичук обрало й оголосило під час церемонії нагородження у Києві.

Звягінцева отримала винагороду в 250 000 грн, а також місячну резиденцію у майстерні міжнародно визнаного художника. Крім того, дівчина автоматично увійшла до списку номінантів на здобуття всесвітньої премії Future Generation Art Prize 2019.

Журі конкурсу зазначило: "Анна Звягінцева привернула до себе нашу увагу завдяки витонченій та точній мові форм. Її поетика дуже дискретно розкриває для глядача політичний вимір, що не був таким явним. Вона визначає малюнок як форму відкритого письма, що виростає у скульптуру і простір. Її метод фіксує рух тіл і у повсякденні віднаходить особисте і колективне. Ми відзначаємо її цілісну практику та змістовний художній потенціал".

Першу ж спеціальну премію отримав Микола Карабінович. Гурт художників – Ярема Малащук та Роман Хімей – здобув не менш значну другу спеціальну премію. "Ми відзначаємо спокусливу професійну художню мову фільму Яреми Малащука та Романа Хімея. У ньому показані люди у повсякденних ситуаціях і приділяється особлива увага деталям, плавно спонукаючи глядачів зануритись у захопливий досвід з неочікуваним поворотом, що відряджає їх з реальності до рівня піднесеного", - зауважило журі.

Троє цих переможців отримують суму в 60 000 грн та місячну міжнародну резиденцію. 25 000 грн – приз громадськості отримала Аліна Клейтман за роботу «Спитай у мами». Переможець у цій номінації був відібраний на основі результатів голосування відвідувачів PinchukArtCentre з 22 лютого до 15 квітня 2018 року.

19.04.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *