Єврейський живописець, який був очевидцем Голокосту, відкрив музей у Вільнюсі

Живописець Самуель Бак з США, який пережив Голокост, минулого понеділка відкрив у столиці Литви музей, куди передав свої алегоричні роботи за мотивами єврейської історії. Галерея розпочала роботу через 75 років після того, як 9-річний художник провів свою першу виставку в вільнюському гетто.
Музей Самуеля Бака, який став частиною Державного єврейського музею Віленського Гаона, отримав 60 картин 84-річного живописця, а також десятки робіт інших художників.
«Для мене перебування тут - це також спосіб виразити свою подяку християнам, які допомогли мені вижити», - сказав Бак на церемонії відкриття.
Батька художника, Йонаса, німці застрелили в липні 1944 року, всього за кілька днів до звільнення міста. 11-річний хлопчик і його мати виявилися двома з двохсот з живих членів єврейської громади Вільно, яка до війни налічувала 70 - 80 тисяч чоловік. Мати і син вирушили до Польщі, потім до Німеччини, де до 1948 року жили в таборах для переміщених осіб. Самуель Бак в той період вивчав живопис в Мюнхені і в 1947 році написав картину «Мати і син», навіяну похмурими спогадами про Голокост і втечу з окупованої Радами Польщі.

голокост

«Я жив в різних країнах, але я з Вільно і ототожнюю себе з цим містом», - сказав Бак, а інтерв'ю AFP.
Самуель Бак працює в різних стилях і використовує різні візуальні словники. У його картинах можна побачити сюрреалізм Далі і Магрітта, аналітичний кубізм Пікассо, поп-арт Уорхола і Ліхтенштейна.

голокост1

Описуючи смерть, художник використовує алегорії, метафори і заміну: замість убитих дітей зображує іграшки, якими ті грали, замість дорослих - книги, які вони читали.
«Творчість Бака об'єднує особисту і єврейську історію, створюючи його власне переживання Голокосту», - сказано на сайті Pucker Gallery, яка представляє художника.

голокост3

22.11.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *