Фільм про відомого швейцарського скульптора Альберто Джакометті вийшов в український прокат

В український прокат вийшов фільм «Фінальний портрет» про творчість відомого швейцарського скульптора та графіка Альберто Джакометті. Головну роль талановитого митця зіграв не менш талановитий актор — Джеффрі Раш.

«Останній портрет» — перший фільм британського актора-режисера Стенлі Туччі  за 10 років і перша картина про найдорожчого скульптора XX століття. Ціновий рекорд на роботу «Вказуюча людина» Альберто Джакометті перевищив $ 141 млн на аукціоні Christie’s у 2015 році. А у 2008 році його «Венеціанка» на ярмарку Art Basel у Швейцарії за $ 14 млн купив Роман Абрамович.

В основі сюжету фільму — історія з портретом Джеймса Лорда. Події розгортаються у далекому 1964 році. Спочатку художник планував швидко написати портрет на полотні години за дві. Але щось пішло не так. Руйнувати і переписувати, бубоніти і відволікатися — ось стиль роботи пізнього Джакометті. Лорд  вже котрий тиждень змушений переносити поїздку додому, не втрачає надії, що Джакометті візьме себе в руки і допише полотно.

фильм

У ролі Джеймса Лорда — Армі Хаммер. Його персонаж, юний письменник Лорд, прославився за рахунок Джакометті. Він описав свій досвід позування Джакометті в оповіданні «Портрет Джакометті», а пізніше, вже в ролі знавця мистецтва, випустив біографії Джакометті і Пабло Пікассо.

Майстерня Джакометті — не світлий храмовий простір, де на світ народжується прекрасне, а запорошений підвал. Сірий колір, немов шар пилу, огортає весь фільм від початку до кінця. Приглушена  кольорова палітра — візитна картка оператора Денні Коена, який зняв «Король говорить!» і «Дівчина з Данії». «Фінальний портрет» нагадує глядачеві, що створення творів мистецтва — трудомісткий процес і стерильності тут не місце.

фильм1

У фільмі також розповідається про стосунки художника з дружиною і коханкою, про те, як Джакометті розважається, веде бесіди на різні теми, що замовляє в кафе, але при тому ні на секунду не забуває про творчість. «Фінальний портрет» дає унікальну можливість зрозуміти, чому ж твори Джакометті коштують ціле багатство і з роками зростають в ціні. Цікаво, що той самий портрет Джеймса Лорда був проданий на аукціоні Christie’s в 2015 році за $ 20,8 млн.

19.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *