Актори Національної опери борються за свою роботу

"П'ять днів тому народила, і зараз перебуває в пологовому будинку наша балерина, яка працює на умовах строкового трудового договору. По Вайберу від неї прийшло повідомлення: "Меня вызывают подписать контракт… Именно сейчас…" — розповідає голова профспілки "Вільна Опера", Олена Анікєєва, на відкритих зборах працівників Національної опери. Збори організувала незалежна профспілка ППО ВППУ. Колектив обуренний свавіллям адміністрації.

Дирекція Нацопери використала Закон 955-8 — "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури" — на свій розсуд.

Начальник відділу кадрів Людмила Мовленко, змушує творчих працівників укладати контракт терміном на півтора року. Підписали майже всі — і лише 31 музикант оркестру вимагають у адміністрації прийняти їхній власний варіант трудової угоди, — з максимальним терміном — 3 роки. А також із ґрунтовними юридичними правками у суперечливих пунктах.

Свою пропозицію 3-х річного терміну працівники культури обґрунтовують тим, що подання на скасування Закону 955-8, вже з 30 січня знаходиться на розгляді в Конституційному суді. Подала в суд Валерія Лутковська, уповноважена Верховної Ради з прав людини. На прохання ряду незалежних профспілок, громадських організацій, — офіційних листів за підписами тисяч творчих працівників. Суд має право розглядати справу 3 роки, і музиканти на той час хочуть мати гарантію, що їх не звільнять.

Мінімальний, півторарічний термін контракту, Петро Чуприна — генеральний директор театру, — відмовляється обґрунтовувати і усно, і письмово. На офіційне запрошення відвідати збори, пообіцяв прислати на них свого юриста, — але обіцянки не виконав..

"Прикінцеві положення Закону [955-8], що стосуються творчих працівників, віддають долю людини повністю в руки керівника, одноосібно", — каже Михайло Желізняк, артист оркестру, заступник голови Первинної профспілкової організації Вільної профспілки підприємців України Національної опери.

"Закон про перехід працівників культури на короткострокові трудові контракти, планувався для керівників старої формації, що засиділися на своїх посадах. На 12 сторінок розписано процедури, як вони мають проходити відбірковий конкурс. Подала законопроект у Раду Ірина Подоляк з партії "Самопоміч" — людина далека від професійної діяльності в сфері культури і мистецтв.

На момент голосування за цей закон, всі депутати були переконані, що він стосується виключно керівників. Але коли проголосували, закон прийняли, — виявилося, що в ньому є положення про рядових працівників культури також."

"Відділ кадрів клав під низ аркуш із наказом, а згори — заяву. І виглядало це так: "Скоріше! Скоріше! Вже третій дзвінок пора виходити на сцену. Забіжіть в кабінет, підпишіть! — каже Віра Корнілова, голова профспілки ППО ВППУ.

— Ті хто не підписав, звертався усно з проханням дати прочитати. Ні, — читати тільки тут, у моїй присутності. І перед підписанням. А ви розумієте. Що таке для артиста, який узагалі "баран", перепрошую, в юридичних тонкощах, сісти і читати 8 чи 9 сторінок тексту. Перед підписанням, під пильним оком начальника відділу кадрів".

20.02.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *