Активісти закликають захистити відому київську будівлю

Знаменита Тарілка на Либідській - ікона архітектурного модернізму. Фото Тарілки, до якого так звикли всі, хто живе в Києві, входить до культових світових альбомів з архітектури XX століття, її вивчають, нею милуються.

У 2010 році модернізм був класифікований як новий стиль в архітектурі - йому властиві функціональність масивних форм і конструкцій, урбаністичний вигляд будівель. Популярні київські приклади: готель Салют, бібліотека ім.Вернадського, Крематорій на Байковому кладовищі. І, звичайно, Тарілка на Либідській.

Архітектурний світ захоплюється київськими пам'ятками модернізму, ремонтують їх завгоспи - на свій розсуд. Утеплити, пофарбувати, зняти елементи фасаду, всі ці рішення приймаються людьми на місці, які  не мають професійних знань. Так зняли сонцерізи з будівлі Мінсоцполітики, зняли вертикальне озеленення з Укравтодору. Так до знаменитої Тарілки збираються прибудувати шопінг-мол.

#Savekyivmodernism - група архітекторів, дизайнерів, активних жителів Києва із захисту архітектури стилю модернізм. Активісти захищають будівлю Тарілки від об'єднання з новим торговим центром. За останнім відомим проектом забудовника Тарілка інтегрована в будівлю Ocean Mall. Об'єднання двох різних будівель змінює об'ємно-просторове сприйняття і ідею архітектури модернізму, заявляють її захисники.

"Статус Тарілки такий, вона передана забудовникові в оренду на 20 років для капремонту, але оскільки архітектура модернізму асоціюється зі старим радянським спадком, то ставлення до такої архітектурі - легковажне і поверхове. Ми звертаємо увагу всіх учасників договору оренди на важливість експертного підходу і делікатного ставлення, як при ремонті, так і реконструкції, в спробі створити новий шедевр, грунтуючись на суб'єктивних цінностях і причиниах", заявляє група Savekyivmodernism.

Тарілка була побудована в 1971 році Флоріаном Юр'євим. Її унікальність - в куполі, опори якого заховані. Сама конструкція була виготовлена ​​на заводі імені Патона. Всередині знаходиться конференц зал з унікальною акустикою, при якій на задньому ряду, без мікрофона, чітко чутно того, хто виступає на сцені. Така особливість також дає можливість проводити в куполі музичні концерти. Ми запросили відомих музикантів, діячів культури взяти участь у фотопроекті і підтримати Тарілку з її акустичним залом і розповісти, що для них означає ця будівля.

Влад Фісун, DJ, організатор культурних проектів
Влад Фісун, DJ, організатор культурних проектів
 

Коли я приїхав до Києва в 98 році, одним з перших об'єктів, які побачив, була Тарілка. На мій погляд це недооцінений шедевр. Я з сім'ї архітектора, і в дитинстві книги з фотографіями робіт Ле Корбюзьє були для мене такою ж звичною справою, як і японські казки. Архітектурні об'єкти є однією з головних визначних пам'яток будь-якого міста. Для Києва Тарілка - це одне з чудес, яке звертає на себе увагу зараз, хочеться запропонувати тим людям, які займаються ремонтом Тарілки, поставитися з увагою до думки людей, які розуміють архітектуру.

Сашко Положинський, ТАРТАК
Сашко Положинський, ТАРТАК
 

Усвій перший «справжній» приїзд до Києва, а тривав він цілий прекрасний літній місяць, я щодня «бачився» з Тарілкою на Либідській. Саме під нею відбувалася одна з пересадок мого обов‘язкового щоденного маршруту. Перше враження від Тарілки - це фантастика! Вона така стильна, космічна, крута, неповторна... Останнім часом бачити її ставало все болючіше - з кожним роком вона мала все більш занедбаний та занепалий, навіть - жалюгідний - вигляд. Не раз ловив себе на думці, що треба зробити там якийсь оригінальний концерт, або вигадати якийсь крутий проект, або знайти однодумців і разом з ними викупити її під клуб чи взяти в довготривалу оренду. Аж тут дізнався, що її хочуть взагалі знищити. Якби це сталося, Київ втратив би одну зі своїх родзинок - щось із того, що творить його неповторний образ і формує його особливу атмосферу. Цього не можна допускати! Київ мусить берегти усі свої неповторні пазлики, а кияни - захищати і підтримувати кожний з них.

Ірина Данилевська, Ukrainian Fashion Week
Ірина Данилевська, Ukrainian Fashion Week
 

Явпевнена, що ми маємо зберегти Тарілку та будівлю УкрІНТЕІ [Інституту наукової-технічної експертизи та інформації].

Для мене  - це символ протистояння радянській владі. Це символ того, як робити речі, які вирізняють тебе. Нас намагалися зробити сірою масою, але ця Тарілка, вона дає надію на те, що нас такими не зробили радянські часи.

Це дуже важливо, це контекст в якому ми працюємо, творимо і живемо, такі речі і споруди, це місце, в якому ми зростали, це контекст.  Я не хочу, щоб ми були другим Берліном, п’ятнадцятим Гонконгом, я хочу, щоб ми були Києвом, містом з оригінальними спорудами і оригінальними людьми, які відчувають і не бояться бути самобутніми.

Сергій Лещенко, народний депутат
Сергій Лещенко, народний депутат
 

Тарілка - це наша Україна в мініатюрі. Колись новаторська унікальна будівля сьогодні перебуває в занепаді, обсаджена з усіх боків дрібними торговцями, але при цьому ризикує стати жертвою жаги до збагачення з боку корпоративного бізнесу. Тому наша мета - це зберегти тарілку як пам’ятник та дати їй нове життя, створивши навколо неї ареал культурного та громадського простору. Бруталізм як унікальний архітектурний стиль, що мав обмежене поширення в часі, може стати візитівкою Києва для туристів та фахівців. Збереження таких об'єктів - це інвестиції в привабливість Києва. Наша мета - через діалог між громадськістю, владою та забудовником створити прецедент, коли суспільний та бізнес-інтерес не протистоять, а доповнюють один одного, а влада виконує роль медіатора, а не корупційного посередника.

Настя Топольська, DJ
Настя Топольська, DJ
 

Явважаю, що такі об'єкти як тарілка - це частина саме тієї історії української архітектури, яка гідна збереження. Подібні споруди завжди вражають, надихають і дивують. В Україні відбувається стихійна забудова міст з масою несмаку і неосвіченості. Тарілку потрібно зберегти в її оригінальному образі, відреставрувати і використовувати в найблагородніших цілях. Для мене це пам'ятник архітектури.

Юля МакГаффі, головний редактор сайту NV.UA
Юля МакГаффі, головний редактор сайту NV.UA
 

Я к ви поставитеся до людини, яка, наприклад, прийде до музею, і приклеїть до картини Модільяні свій безталанний малюнок, зроблений різнокольоровими маркерами? Або примотає скотчем до безцінної древньої китайської вази чашку з написом "Best Boss". Відповідь очевидна, правда? Саме так я ставлюся до тих, які хочуть зробити самі знаєте, що зі знаменитою "тарілкою на Либідській. Це не просто ностальгія за Києвом, у якому я народилася і виросла. Це неповторний пам'ятник архітектури, занесений в усі найвідоміші підручники і найзнаменитіші фотоальбоми за архітектурного модернізму XX століття. Руки геть від Тарілки.

Євген Філатов, Maneken
Євген Філатов, Maneken
 

Для мене Тарілка - один із прикладів краси інженерної думки радянського модернізму і, перш за все, пам'ятник архітектури, який потрібно оберігати.

Це дуже незвичайна будова, яка через роки і десятиліття, навіть в іншому столітті дуже гідно вписується в архітектурний ансамбль міста.

Було б здорово провести її повну реновацію, не порушуючи особливостей будівлі. Я не до кінця впевнений, що з Тарілки можливо зробити концертний зал, незважаючи на те що ця будівля розроблялася і будувалася з урахуванням акустичних особливостей. Я б хотів бачити в ній центр сучасного мистецтва або науковий центр.

Ната Жижченко, Onuka
Ната Жижченко, Onuka
 

Для мене Тарілка  - своєрідний символ епохи, що минає. Дуже шкода, що цю споруду цінують і бачать у ній щось дивовижне все більше за межами нашої країни, Віденський музей архітектури взагалі відніс її до видатних європейських архітектурних проектів. У той час, як для більшості наших людей цінність цієї споруди нічого не варта. Для них важливішими є черговий шопінг-мол та абсолютно недовговічні й потворні сучасні забудови.

Мені здається, Тарілка  дуже важлива для Києва. ЇЇ збереження саме і є відповіддю на питання «як ми ставимося до історії свого міста». Не можна бездумно ламати все, що асоціюється з СРСР.  Цю Тарілку будували українські архітектори, вона - вінець архітектурної думки, не менш крутий, аніж радянські мозаїки. У цій будівлі немає жодної радянської пропаганди.

Я вважаю, що тут можна зробити концертну залу, адже у цієї сферичної будівлі — неймовірна акустика. Якби зал, що знаходиться всередині Тарілки, можна було відродити не завдаючи шкоди цій будівлі, це було б ідеально, я мрію, щоб саме так і сталося.

Влад Троїцький, театр ДАХ
Влад Троїцький, театр ДАХ
 

Справа мого життя знаходиться на Либідській і з вікна Театру видно Тарілку. Дуже сумно, що в такому прекрасному просторі нічого не відбувається. Якщо вона стане частиною ТЦ, її художній потенціал загубиться, і ми можемо втратити частину історії Києва. Шкода, що недооцінена модерністська архітектура Києва.

Грабарська Анна, фотограф, яка знімала проект

Поки ми знімали проект, я послала фото Тарілки кільком іноземним друзям. І всі як один здивувалися, яка крута будівля, і сказали, що тепер це одна з причин, з якої вони хочуть приїхати до Києва.

Прошу підтримати нашу ініціативу своєю думкою щодо Тарілки з хештегом #savekyivmodernism

 

Автор Olga Terefeyeva

Фото Анни Грабарської та Андрія Бараша

 

16.10.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *