На аукціоні мистецтв у Стокгольмі пустили з молотка відому роботу Костянтина Маковського

Аукціонний будинок Stockholms Auktionsverk продав портрет Катерини Долгорукової, з 1880 року - світлої княгині Юр'ївської, морганатичної дружини царя Олександра II, кисті художника Костянтина Маковського проданий в середу в Стокгольмі за рекордні 11 млн крон ($ 1,304 млн), який довгий час вважався втраченим. Відомо, що стартова ціна лота була визначена в 3 млн шведських крон ($ 353 тис.). Вона виросла майже в чотири рази. За право володіти картиною боролися відразу кілька покупців. Останній раз картина була представлена ​​на виставці в Санкт-Петербурзі в 1913 році, і лише влітку цього року знову знайдена в приватній колекції в Стокгольмі.

Як розповідали експерти-мистецтвознавці, в Скандинавії набагато частіше, ніж в інших країнах Європи, можна виявити шедеври російського мистецтва, оскільки вони знаходяться в приватних колекціях, не пов'язаних з міжнародним ринком. При цьому північні держави мають тісні історичні зв'язки з Росією.

На портреті зображена Катерина Долгорукова, коханка, а згодом - морганатична дружина імператора Олександра II. Цар закохався в 17-річну дівчину в 1864 році. Ще до заміжжя Катерина народила імператору чотирьох дітей. Пара одружилася невдовзі після смерті законної дружини Марії Олександрівни влітку 1880 року, через кілька місяців Катерині був подарований титул світлої княгині Юр'ївської.

екатерина

Встановити особу зображеної на картині пані допомогли не тільки її схожість з відомими фотографіями княгині - блакитноокою і темноволоса, з тонкими губами, округлим підборіддям і характерною формою носа, а й інші факти. Зокрема, це дата - 1880. У своїх мемуарах син художника Сергій Маковський згадує блакитний капюшон княгині Юр'ївської, в якому вона позувала художнику, що збігається з кольором зображеної на портреті одягу.

екатерина2

16.12.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *