Картина Ротко попередньо оцінена у $45 млн аукціоном Christie

Марк Ротко  «Без назви (Rust, Blacks on Plum)» © Christie's

Фото: www.bloomberg.com

 

П’ять полотен із колекції режисера та архітектора Франсуа де Меніль та його дружини Сюзан будуть винесені на продаж аукціону Christie у Нью-Йорку як частина вечірніх торгів 15 листопада, присвячених повоєнному та сучасному мистецтву. Серед них буде полотно Марка Ротко «Без назви (Rust, Blacks on Plum)», яке попередньо оцінюють сумою від $35 до $45 млн.

 

Франсуа де Меніль є онуком Конрада Шлюмберже, одного із двох братів, які в 1926 році заснували одну із нині найбільших у світі нафтових компаній. Його батьки, Домініка та Джон де Меніль, були арт-патронами, які заснували «Каплицю Ротко» і Колекцію Меніль у Хьюстоні. Статки їхньої арт-колекції настільки великі та різнопланові, що New York Times назвав цю родину «Медічі сучасного мистецтва».

Полотно Марка Ротко «Без назви (Rust, Blacks on Plum)», датується тим же роком, коли батьки Франсуа, легендарні колекціонери Домініка і Джон де Меніль, замовили художнику серію полотен для їхнього дому у Хьюстоні, який тепер називають «Каплицею Ротко». Домініка запозичила «темні» роботи Ротко для виставки в Університеті св. Томаса у Хьюстоні, у якому вона очолювала відділ історії мистецтв, протепісля цього полотна залишалися у власності Ротко аж до смерті художника у 1970 р. Окрім того, Домініка де Меніль особисто відвідувала митця, оскільки планувала звести неконфесійну каплицю лише для його 14 картин.

 

«Без назви (Rust, Blacks on Plum)» – це темний квадрат (5/5 футів), написаний у 1962 році, після фресок Seagram і до створення «Каплиці». Франсуа придбав цю картину через Pace Gallery у 1978 році, коли музей Гугенхайма відкрив ретроспективну виставу Ротко.

 

У власності родини Меніль також знаходяться 4 роботи Джозефа Корнела (створені у період 1930-х – 1948 рр.), зокрема тіньова коробка «Untitled (Medici Slot Machine)», оцінена у $5 млн.

 

Джерело: www.bloomberg.com

17.10.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *