Коштовніше за золото: 5 книг для гарного настрою

Гарний настрій під час літньої відпустки – це головна умова на її успішне проведення: на морі, в лісі, у горах. Але при цьому не слід забувати про літературу, яка так само здатна вплинути на гарне самопочуття. Особливо, коли мова про цікаве чтиво, яке обов’язкового слід взяти собою на відпочинок.

 

Жан-Мішель Ґенассія. Клуб невиправних оптимістів. – Х.: Віват, 2018

 Французька критика назвали цей роман великим, а французькі ліцеїсти вручили авторові Гонкурівську премію. За сюжетом, це Париж початку 60-х, герою роману дванадцять років, і все в його житті: школа, спілкування з батьками - дається важко. Загалом він нічим не відрізняється від однолітків, хіба що багато читає, захоплюється фотографією і має таємний сховок – задню кімнатка паризького бістро. Саме там збираються дивакуваті люди, які втекли з країн соцтабору – вони спілкуються, грають в шахи, чекають, коли вирішиться їхня емігрантська доля. Кімнатку прозвали Клубом невиправних оптимістів, тут лунають анекдоти про Сталіна, байки про Распутіна, розмови про рок-музику, КДБ і ЦРУ, які ведуть зокрема два гомосексуаліста, алкоголік з Ленінграда та інші екзотичні персонажі.

Цікаво, що Париж у романі зображений дуже обмежено, лише для того, щоб визначити місце дії, натомість головне тут – час, який минає з епохи в епоху. Тож разом із юним героєм – на контрасті з «емігрантськими» розмовами про минуле життя -  ми проведемо найближчі чотири роки його життя. Спостерігаючи за його проблемами з математикою, будуванням соціальних зв’язків, спілкуванням з рідними, бажанням самостійно приймати рішення. При цьому автор пропонує одразу кілька взаємопов'язаних сюжетних ліній, тож весь текст - це здебільшого спогади автора-оповідача, які чергуються з невеличкими вставками від третьої особи про життя репатріантів до Клубу і до від'їзду з Батьківщини.

 

Віктор Єрофєєв. Рожева Миша. – Х.: Фоліо, 2018

 

Цей роман відомого письменника, літературознавця, телеведучого - соціально-політична казка для дорослих, по суті, гостра сатира на російську дійсність. За ігровим сюжетом, який нагадує «Алісу в Задзеркаллі», батьків юної героїні під час прогулянки на яхті затягло на Цар-Дно – російське пекло, куди вона вирушає на порятунок рідних. Протягом дійства підводна імперія занепадає, негатив у стилі Салтикова-Щедріна висміюється, а допомагає 11-річній героїні Рожева Миша – звичайна іграшка, що володіє надзвичайними здібностями.

А помагати – точніше, рятувати – є від чого: дівчина сама потрапляє в лабети Смерті, роль якої на морському дні виконує Краб-Велетень, такий собі Кощій Безсмертний підводного царства. «Коли Краб-Велетень з червоно-помаранчевим панциром стиснув мене потужною клешнею, я так злякалася, я так злякалася, що навіть опісялась! Але я навіть не помітила, що опісялась. Тому що я страшенно злякалася. А коли раптом відчула, що я опісялася, мені не було соромно. Тому що на моєму місці ви б усі опісялись...»

 

Лесь Подерв’янський. Африка, сни. – К.: Наш Формат, 2017

 

 

19.08.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *